ING voerde donderdag de troepen aan op een positieve Amsterdamse beurs. Het aandeel boekte een flinke stijging na presentatie van positieve cijfers. Ook zwaargewicht Shell behoorde tot de grotere winnaars. Elders in Europa stonden de belangrijkste indices eveneens in de plus, onder meer dankzij de herstellende olieprijzen.

De AEX-index stond aan het einde van de ochtendhandel 1,6 procent hoger op 422,81 punten. De MidKap dikte 0,9 procent aan tot 658,58 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 1,5 procent.

ING was lijstaanvoerder in de hoofdindex met een plus van ruim 10 procent. De bank wist zijn nettowinst in 2015 bijna te verviervoudigen tot 4 miljard euro. ING profiteerde van het economische herstel, lagere kosten en de komst van 1,4 miljoen nieuwe rekeninghouders.

De onderliggende winst was 6 procent hoger dan analisten gemiddeld voorspelden. Een kleine tegenvaller was het dividend, aldus analist Matthias de Wit van KBC Securities. Met 0,41 euro per aandeel komt het slotdividend 4 cent lager uit dan in de markt werd voorspeld. De bank herhaalde wel de belofte dat het dividend zal groeien.

ABN Amro sprak van sterke operationele prestaties in het vierde kwartaal en een solide dividend  bij ING. De bank kwam daarnaast met geruststellende opmerkingen over de gevolgen van de lage olieprijs en de daarmee samenhangende problemen in de energiesector.

Winst Shell gehalveerd

Shell (plus 5,5 procent) kwam met definitieve kwartaal- en jaarcijfers naar buiten. De winst van het olie- en gasconcern is in het vierde kwartaal van 2015 bijna gehalveerd vanwege de sterk gedaalde olieprijzen. De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief items, de maatstaf voor het concern en de financiële markten, bedroeg 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro), tegen 3,3 miljard dollar een jaar eerder.

Desondanks wil Shell het dividend voor het eerste kwartaal van 2016 handhaven op 0,47 euro per aandeel. Dat doet het bedrijf door minder te investeren, onderdelen te verkopen en te snijden in de kosten. Shell is bezig duizenden banen te schrappen om kosten te besparen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 32,59 dollar. Brent werd 0,5 procent duurder op 35,22 dollar.

John de Mol-effect bij Delta Lloyd

Delta Lloyd behoorde met een koerswinst van 5,5 procent ook weer tot de grootste stijgers. Woensdag maakte miljardair John de Mol bekend een belang te hebben genomen in de verzekeraar. Er lijkt sprake van een John de Mol-effect op de beurs: als de mediamagnaat instapt, volgen anderen. Dat was zo bij PostNL en TomTom, en nu weer bij Delta Lloyd.

De verzekeraar ligt al maanden onder vuur op de beurs. Noteerde het aandeel Delta Lloyd begin augustus 2015 nog boven de 16 euro, afgelopen maand was de koers gedaald tot iets meer dan 5 euro. De verzekeraar worstelt met zijn verdienmodel, want traditionele levensverzekeringen zijn minder populair en met bankspaarproducten valt minder te verdienen. Daarnaast moet het bedrijf in verband met strengere toezichtregels zijn kapitaalbuffers verhogen. Het bedrijf wil daartoe voor 1 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven.

Arcadis presteerde in de MidKap met een plus van 5,7 procent eveneens goed, na een verhoging van het beleggingsadvies door Rabobank. Het ingenieursbureau was de laatste tijd juist hard gedaald na een winstwaarschuwing.

Wereldhave doorstaat winkelmalaise

Wereldhave werd 0,5 procent meer waard. Het vastgoedfonds rapporteerde een hogere jaarwinst dan een jaar eerder en verwacht dat de resultaten in 2016 verder verbeteren, ondanks alle problemen in de detailhandel.

Wereldhave zag de nettowinst vorig jaar bijna verviervoudigen, naar 104 miljoen euro. Het directe resultaat verbeterde met 9 procent, naar 3,23 euro per aandeel. De totale bezettingsgraad kwam eind 2015 uit op 93,8 procent, tegen 92,5 procent een jaar eerder. Die verbetering kwam door de betere bezetting van kantoren, bij de winkelcentra was net als een jaar eerder net geen 94 procent van de ruimte verhuurd.

In Nederland namen de vergelijkbare huurinkomsten toe, ondanks de vele problemen bij toonaangevende ketens. De recente faillissementen maken het volgens de onderneming de komende tijd waarschijnlijk wel lastiger. Zo worden achttien winkelruimtes van Wereldhave verhuurd aan Macintosh, twee aan V&D en vijf aan La Place. In de afgelopen drie jaar haalden faillissementen 1,5 procent per jaar van de vergelijkbare huurgroei van Wereldhave.

Miljardenverlies Credit Suisse

In Zürich kelderde Credit Suisse ruim 11 procent. De Zwitserse bank heeft in het vierde kwartaal een miljardenverlies geboekt, mede als gevolg van afschrijvingen en voorzieningen voor eventuele juridische kosten. Het financiële concern gaat meer vaart zetten achter plannen om kosten te besparen.

Het verlies in het laatste kwartaal telde op tot 5,8 miljard zwitserse frank (5,2 miljard euro), tegen een winst van 691 miljoen frank een jaar eerder. Met name de afdelingen die zich bezighouden met de handel in bijvoorbeeld effecten, grondstoffen en vreemde valuta’s presteerden door de verslechterde marktomstandigheden fors minder. Afboekingen ter waarde van 3,8 miljard frank verzwaarden het verlies flink.

Daimler voorzichtiger na recordjaar

In Frankfurt viel Daimler in negatieve zin op. Het autoconcern verwacht dit jaar een minder sterke groei van de resultaten dan in recordjaar 2015. Het aandeel zakte daarop bijna 4 procent.

Daimler denkt wel dat de verkoop, omzet en winst dit jaar verder zullen verbeteren ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijf heeft echter te maken met zwakkere marktomstandigheden in opkomende landen als China en Brazilië, zo liet het donderdag weten bij de presentatie van de jaarcijfers.

In 2015 zag Daimler de wereldwijde verkoop, inclusief het merk Smart, vrachtwagens en bussen, met 12 procent toenemen tot circa 2,9 miljoen voertuigen. De omzet klom met 15 procent naar 149,5 miljard euro en het bedrijfsresultaat ging met 26 procent omhoog tot 13,5 miljard euro.

“We weten uit eigen ervaring dat het moeilijk is om aan de top te komen. Maar het is nog moeilijker om daar te blijven”, verklaarde Daimler-topman Dieter Zetsche. Het bedrijf uit Stuttgart is op de markt voor luxeauto’s in een felle concurrentiestrijd verwikkeld met zijn Duitse aartsrivalen BMW en Audi.

AstraZeneca verliest, Vodafone klimt

In Londen verloor AstraZeneca 4,5 procent. De Britse farmaceut voorspelde een omzetdaling als gevolg van de concurrentie van goedkopere generieke medicijnen.

Telecombedrijf Vodafone kwam ook met resultaten naar buiten en werd 0,5 procent teruggezet. Wereldwijd zag Vodafone de opbrengsten afgelopen kwartaal, het derde van zijn gebroken boekjaar, met 5,5 procent teruglopen tot 10,3 miljard pond (13,5 miljard euro). Zonder nadelige wisselkoerseffecten zou de omzet met 2,6 procent zijn toegenomen. Het bedrijf maakte geen winstcijfers bekend.

De euro was 1,1171 dollar waard, tegen 1,1055 dollar bij het Europese slot woensdag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl